Θυμάρι κηπουρική για αρχάριους, πώς να ξεκινήσετε

2
Θυμάρι κηπουρική για αρχάριους, πώς να ξεκινήσετε

Θυμάρι κηπουρική για αρχάριους

Εισαγωγή στο πώς να ξεκινήσετε την κηπουρική με θυμάρι για αρχάριους, συμβουλές φύτευσης, ιδέες, τεχνικές, ερωτήσεις και απαντήσεις: Γεια σας κηπουρούς, είμαστε εδώ με την κηπουρική με θυμάρι για αρχάριους. Θέλετε να καλλιεργήσετε θυμάρι μόνοι σας και έχετε κάποιες αμφιβολίες για την καλλιέργεια θυμαριού; Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτό το πλήρες άρθρο για να καλλιεργήσετε το τέλειο φυτό θυμάρι. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κηπουρική με θυμάρι.

Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό πολυετές αειθαλές βότανο της οικογένειας της μέντας Lamiaceae που προέρχεται από το γένος Thymus. Το θυμάρι συγγενεύει με το Origanum, το γένος της ρίγανης. Έχουν γαστρονομικά, φαρμακευτικά και διακοσμητικά οφέλη, με το Thymus vulgaris να είναι το πιο ευρέως καλλιεργούμενο και χρησιμοποιούμενο για μαγειρικούς σκοπούς.

Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για πώς να ξεκινήσετε την κηπουρική με θυμάρι για αρχάριους, συμβουλές φύτευσης, ιδέες, τεχνικές, ερωτήσεις και απαντήσεις

Θυμάρι κηπουρική για αρχάριους
Φυτό βοτάνων θυμαριού (Πηγή εικόνας: pixabay)

Το θυμάρι ευδοκιμεί στο άμεσο ηλιακό φως και απολαμβάνει τη ζέστη. Πρέπει να φυτέψετε κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο εάν μεγαλώνετε σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο.

Για να αποφύγετε τα «βρεγμένα πόδια», το έδαφος πρέπει να στραγγίζει πολύ καλά. Καλύτερα φυτέψτε με άλλα ανθεκτικά στην ξηρασία πολυετή φυτά στον κήπο.

Μπορείτε να λιπάνετε με οργανική ύλη, όπως λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης, αλλά απαιτείται μόνο λίγη τροποποίηση του εδάφους.

Το θυμάρι είναι δύσκολο να αναπτυχθεί από σπόρους λόγω της αργής και ασυνεπούς βλάστησής του. Η αγορά φυτών από ένα κέντρο κήπου ή ο δανεισμός μοσχευμάτων από έναν φίλο είναι ευκολότερη. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε από τα μοσχεύματα σας με την πάροδο του χρόνου.

Φυτέψτε τα μοσχεύματα σε εσωτερικούς χώρους 6 έως 10 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό της άνοιξης για να ξεκινήσετε. (Ελέγξτε τις ημερομηνίες παγετού στην περιοχή σας.)

Αφού η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 21°C, φυτέψτε μοσχεύματα ή νεαρά φυτά θυμαριού. Σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε απόσταση περίπου 9 ιντσών μεταξύ τους, αυτό είναι συνήθως 2 έως 3 εβδομάδες πριν από τον τελικό παγετό της άνοιξης.

Ανάλογα με το είδος, τοποθετήστε τα νεαρά φυτά σε απόσταση 12 έως 24 ιντσών μεταξύ τους.

Τα φυτά πρέπει να φτάσουν σε ύψος 6 έως 12 ίντσες.

Καλύτερα να φυτέψετε θυμάρι κοντά σε λάχανο ή ντομάτες στον κήπο.

Εάν καλλιεργείτε θυμάρι σε δοχείο, συνδυάστε το με δεντρολίβανο, που του αρέσει να βρίσκεται στον ήλιο και απαιτεί παρόμοιο πότισμα.

Όταν η γη είναι εντελώς στεγνή, τότε ποτίστε βαθιά.

Για να ελέγξετε την ανάπτυξη, κλαδέψτε τα φυτά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Θυμηθείτε να σκεπάζετε προσεκτικά γύρω από τα φυτά όταν η γη παγώνει, εάν έχετε κρύους χειμώνες.

Τα φυτά που είναι τριών έως τεσσάρων ετών πρέπει να διαιρεθούν ή να αντικατασταθούν επειδή τα παλαιότερα φυτά είναι ξυλώδη και έχουν λιγότερο νόστιμα φύλλα.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μοσχεύματα και να τα καλλιεργήσετε μέσα σε γλάστρες.

Το θυμάρι συλλέγεται κόβοντας τις κορυφαίες πέντε έως έξι ίντσες ανάπτυξης ακριβώς πριν το φυτό ανθίσει. Κρατήστε τα σκληρά, ξυλώδη κομμάτια έξω από αυτό.

Το θυμάρι συλλέγεται καλύτερα το πρωί όταν έχει στεγνώσει η δροσιά. Καλό είναι να μην πλένετε καθαρά φύλλα γιατί χάνεται μέρος των ζωτικών ελαίων.

Τώρα, ας συζητήσουμε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κηπουρική με θυμάρι.

Σε περίπτωση που χάσετε αυτό: Ταχέως αναπτυσσόμενα λαχανικά.

Φυτό θυμάρι
Φυτό θυμαριού (Εικόνα: κατούρημαΌρμος)

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να φυτέψετε θυμάρι;

Το θυμάρι ευδοκιμεί στο άμεσο ηλιακό φως. Ξεκινήστε με νεαρά φυτά που έχουν φυτευτεί μετά τον τελευταίο παγετό την άνοιξη. Επιλέξτε ένα υγιές νεαρό φυτό θυμαριού. Πρέπει να φυτέψετε σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH περίπου 7,0.

Όσον αφορά τη φύτευση θυμαριού, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος;

Το θυμάρι πρέπει να καλλιεργείται στον ήλιο σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Ορισμένα είδη θυμαριού λειτουργούν καλά σε κήπους με χαλίκια, ρωγμές σε πλακόστρωτα ή ως αντικατάσταση χόρτου. Άλλοι ευδοκιμούν σε γλάστρες, τις οποίες μπορείτε να φέρετε σε εσωτερικούς χώρους το φθινόπωρο. Μετά την ανθοφορία, κόψτε το θυμάρι και διατηρήστε τα ευαίσθητα είδη το χειμώνα.

Γιατί τα φυτά θυμαριού μου πεθαίνουν τόσο συχνά;

Η σήψη των ριζών ή η μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από την υπερβολική υγρασία γύρω από τις ρίζες που προκαλείται από υπερβολικό πότισμα ή αργή αποστράγγιση εδαφών είναι η πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου του φυτού θυμαριού. Μετά από 4 ή 5 χρόνια, τα φυτά του θυμαριού μπορεί να αρχίσουν να πεθαίνουν, να στεγνώνουν και να γίνονται καφέ.

Το θυμάρι προτιμά τον ήλιο ή τη σκιά;

Θυμάρι – Η πλειοψηφία των τύπων θυμαριού είναι ανεκτικά στη μερική σκιά. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει κάπως ανάμεσα σε κάθε πότισμα. Για ένα αρωματικό δοχείο, συνδυάστε το με άλλα λουλούδια και φυτά.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των φυτών θυμαριού;

Αν και το θυμάρι είναι πολυετές, συνήθως διαρκεί μόνο τρία έως τέσσερα χρόνια πριν γίνει καφέ στο κέντρο. Τα στελέχη του θυμαριού γίνονται σκούρα και ξυλώδη καθώς ωριμάζουν.

Είναι δυνατόν να καλλιεργήσουμε θυμάρι και λεβάντα μαζί;

Τα βότανα μπορούν να φυτευτούν σε διάφορους συνδυασμούς. Τα βότανα που αναπτύσσονται καλά στο ίδιο περιβάλλον μπορούν συνήθως να φυτευτούν μαζί. Φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, λεβάντα και ρίγανη είναι μερικά από τα βότανα που συνήθως καλλιεργούνται μαζί.

Αναπτύσσεται το θυμάρι μετά την κοπή;

Αφαιρέστε μόνο τους μαλακούς, πράσινους μίσχους του φυτού χρησιμοποιώντας μικρό ψαλίδι κήπου ή ψαλίδι. Μην κόβετε τα ξυλώδη τμήματα του βοτάνου, καθώς εκεί θα εμφανιστεί νέα ανάπτυξη. Η κοπή του θυμαριού προς τα πίσω του επιτρέπει να αντέχει καλύτερα τις χειμερινές θερμοκρασίες και προωθεί τη νέα ανάπτυξη την επόμενη σεζόν.

Όσον αφορά το θυμάρι, πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί από σπόρους;

Τι λες για αυτό: Βιολιπάσματα στη γεωργία.

Βότανο θυμάρι
Βότανο θυμάρι (pic credit: pixabay)

Το Thymus vulgaris, ή κοινό θυμάρι, είναι πολυετής θάμνος. Είναι απλό να αναπτυχθεί από σπόρους, αν και η βλάστηση διαρκεί 14 έως 28 ημέρες.

Πώς αναβιώνεις το θυμάρι που έχει πεθάνει;

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να σώσετε ένα φυτό που μαυρίζει θυμάρι είναι να μειώσετε το πότισμα σε μία φορά την εβδομάδα. Ανάμεσα στο πότισμα, το θυμάρι αγαπά το χώμα να στεγνώνει λίγο. Περιμένετε έως ότου το χώμα στεγνώσει σε βάθος μερικών δακτύλων προτού το ποτίσετε εάν έχει βρέξει πολύ.

Πώς προστατεύετε το θυμάρι από το να γίνει ξυλώδες;

Το κούρεμα του θυμαριού για ήπια αναζωογόνηση ουσιαστικά εμποδίζει το φυτό θυμαριού σας να γίνει πολύ ξυλώδες στο μέλλον. Επιλέξτε το ένα τρίτο των παλαιότερων μίσχων του φυτού θυμαριού αφού έχει ανθίσει στα τέλη του καλοκαιριού. Κόψτε τα κατά δύο τρίτα με κοφτερό, καθαρό ψαλίδι.

Είναι απαραίτητο να παρέχουμε στο θυμάρι πολύ νερό;

Το θυμάρι είναι ένα βότανο που χρειάζεται πολύ λίγο νερό για να αναπτυχθεί. Αυτό το φυτό πρέπει απλώς να ποτίζεται κάθε 10 έως 15 ημέρες.

Είναι απαραίτητη η λίπανση του θυμαριού;

Την άνοιξη λιπάνετε τα φυτά του θυμαριού με λίπασμα 10-10-10 για όλες τις χρήσεις. Για να μην αναπτύξει το φυτό πάρα πολλά φύλλα, τα οποία θα μειώσουν την ένταση των αρωματικών ελαίων του θυμαριού, χρησιμοποιήστε μισή δύναμη. Μετά το τάισμα, ποτίστε καλά τα φυτά για να εξασφαλίσετε ότι το λίπασμα κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το έδαφος.

Το χειμώνα πώς γλιτώνεις το θυμάρι;

Για να αποφύγετε τη σήψη, αφαιρέστε τα πεσμένα φύλλα από τα φυτά του θυμαριού το φθινόπωρο. Τοποθετήστε τα φυτά σε γλάστρες σε μια σκιά της βροχής ή σε ξηρό, φωτεινό μέρος για να μην είναι πολύ υγρά το χειμώνα και σηκώστε τα στα πόδια της γλάστρας για να επιτρέψετε στο λίπασμα να στραγγίζει ελεύθερα.

Είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τα άνθη από το θυμάρι;

Εάν είναι δυνατόν, μαζέψτε τα άνθη από το φυτό θυμαριού σας πριν ανθίσουν, ενώ τα άνθη είναι ακόμα μπουμπούκια. Κλαδέψτε το θυμάρι σας κατά τη διάρκεια της ενεργού καλλιεργητικής του περιόδου, όταν παράγει τη νεότερη ανάπτυξη. Αφαιρέστε όλα τα νεκρά κλαδιά, καθώς και μια ίντσα ή δύο από το άκρο κάθε κλαδιού.

Πόσο ηλιακό φως χρειάζεται το θυμάρι;

Το θυμάρι, όπως και άλλα βότανα, ευδοκιμεί σε έντονο φως. Τα φυτά σας θα χρειαστούν έως και 10 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα εάν τα καλλιεργείτε έξω. Το θυμάρι θα χρειαστεί όσο δυνατό, άμεσο φως μπορείτε να το προσφέρετε εάν καλλιεργείτε έναν κήπο με βότανα σε εσωτερικούς χώρους.

Πώς μοιάζει ένα φυτό θυμαριού όταν είναι σε καλή υγεία;

Οι μέλισσες αγαπούν τις μικρές ροζ, λεβάντες ή λευκές σωληνοειδείς ανθίσεις των φυτών θυμαριού, που ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα μικροσκοπικά γκριζοπράσινα φύλλα του είναι αειθαλή και σε ζώνες όπου είναι πολυετές, τα περισσότερα είδη θυμαριού μπορούν να συγκομιστούν ακόμη και το χειμώνα. Το θυμάρι μπορεί να καλλιεργηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Είναι απαραίτητο να μουλιάζουμε τους σπόρους του θυμαριού πριν τους φυτέψουμε;

Λίγη κρύα στρωματοποίηση ή ολονύκτια μούλιασμα είναι ευεργετική για τα σπορόφυτα θυμαριού. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκους σπόρους θυμαριού. Το θυμάρι πρέπει να ξεκινάει σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες τύρφης έξι έως δέκα εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού της άνοιξης.

Απλώνεται το φυτό θυμάρι;

Τα φυτά θυμαριού εξαπλώνονται φυτρώνοντας από το ένα σετ φύλλων στο άλλο, όπως και κάθε άλλο φυτό. Ένα τμήμα στελέχους βρίσκεται ανάμεσα στα φύλλα. Μερικό θυμάρι δημιουργεί συστάδες φύλλων που είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους, ενώ άλλα παράγουν συστάδες φύλλων που απέχουν περισσότερο μεταξύ τους.

Τι ταΐζω το θυμάρι;

Το θυμάρι αντιπαθεί το υγρό χώμα, αλλά θα ωφεληθεί από μια ελαφριά ανοιξιάτικη σίτιση φυτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δώστε στα φυτά σας υγρή τροφή για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη, τη γεύση και την ανθοφορία. Τα φυτά πρέπει να κλαδεύονται μετά την ανθοφορία με κλαδευτικά ή ψαλίδια για να διατηρούνται συμπαγή και να ενθαρρύνεται η νέα ανάπτυξη.

Πώς φροντίζεις το θυμάρι σε γλάστρα;

Μετά από κάθε πότισμα, αφήστε τη γλάστρα να στεγνώσει τελείως πριν την ξαναποτίσετε. Λιπαίνετε το θυμάρι κάθε δύο εβδομάδες με μισοαραιωμένο διάλυμα γαλακτώματος ψαριού ή υγρό φύκι. Για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη, κλαδέψτε τους πολύ ξυλώδεις μίσχους του φυτού του θυμαριού. Αφαιρέστε τα άνθη και στεγνώστε τα για να φτιάξετε ένα φακελάκι ή να τα χρησιμοποιήσετε στο τσάι.

Γιατί το θυμάρι μου συνεχίζει να πεθαίνει;

Η σήψη των ριζών ή η μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από την υπερβολική υγρασία γύρω από τις ρίζες που προκαλείται από υπερβολικό πότισμα ή αργή αποστράγγιση εδαφών είναι η πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου του φυτού θυμαριού. Μετά από 4 ή 5 χρόνια, τα φυτά του θυμαριού μπορεί να αρχίσουν να πεθαίνουν, να στεγνώνουν και να γίνονται καφέ.

Είναι απαραίτητο να ποτίζουμε το θυμάρι τακτικά;

Νερό: Επειδή τα περισσότερα είδη θυμαριού είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, εμποτίστε τα μόνο όταν το έδαφος είναι εντελώς στεγνό. Το θυμάρι είναι ένας ισχυρός καλλιεργητής, οπότε φροντίστε να του δώσετε άφθονο χώρο.

Τι είδους χώμα απαιτεί το θυμάρι;

Το θυμάρι μπορεί να ανεχθεί ένα ευρύ φάσμα pH τόσο πάνω όσο και κάτω από το ουδέτερο (pH 7,0). Ευδοκιμεί σε έδαφος με pH 6,0 έως 8,0. Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια, τα φυτά θυμαριού μπορεί να αναπτυχθούν ξυλώδη και αργά. Την άνοιξη, μοιράστε τα φυτά για να δημιουργήσετε χώρο για νέα.

Γιατί το θυμάρι μου δεν μεγαλώνει;

Το θυμάρι αναπτύσσει σήψη των ριζών ή μυκητιακή ασθένεια ως αποτέλεσμα του συνεχώς υγρού εδάφους, που είναι η πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου του θυμαριού. Οι μικρές γλάστρες ή τα δοχεία ή η έλλειψη οπών αποστράγγισης στη βάση της γλάστρας, μπορεί να κάνουν το θυμάρι να πέσει ή να αναπτυχθεί αργά.

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του θυμαριού;

Το να κόβετε το θυμάρι σας το ενθαρρύνει να μεγαλώσει περισσότερο. Το πρωί, κόψτε φρέσκα στελέχη, αφήνοντας πίσω σκληρά, ξυλώδη κομμάτια. Αφήστε τουλάχιστον πέντε ίντσες ανάπτυξης να παραμείνει έτσι ώστε το φυτό να συνεχίσει να ευδοκιμεί. Το τακτικό κλάδεμα προάγει όχι μόνο την αυξημένη ανάπτυξη αλλά και ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα.

Ποια παράσιτα έλκονται από το θυμάρι;

Η σήψη βοτρύτη, η Rhizoctonia (σήψη των ριζών) και άλλες ασθένειες των φυτών μπορούν να επηρεάσουν το θυμάρι. Πρέπει να αποφύγετε τις δυσκολίες, να φυτέψετε σε περιοχές με καλή αποστράγγιση και επαρκή κίνηση του αέρα. Οι αφίδες και τα ακάρεα της αράχνης είναι δύο κοινά παράσιτα εντόμων που επηρεάζουν αυτό το φυτό.

Τι μου τρώει τα φύλλα θυμαριού;

Θυμάρι: Τα ακάρεα και οι αφίδες είναι δύο κοινά παράσιτα του κήπου που επηρεάζουν το θυμάρι. Αναζητήστε αυτά τα έντομα στις κάτω πλευρές των φύλλων και την ανάπτυξη φρέσκων φυτών. Εάν ανακαλυφθούν παράσιτα, χρησιμοποιήστε μια ισχυρή έκρηξη νερού ή εντομοκτόνο σαπούνι για να τα χτυπήσετε από τα φυτά. Η σήψη του βοτρύτη και η ριζοκτονία αποτελούν επίσης απειλές για το θυμάρι (σήψη ρίζας).

Είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί θυμάρι σε θερμοκήπιο;

Ναι, αυτός είναι ο λόγος που η καλλιέργεια του θυμαριού σας είναι τόσο ευεργετική. Σε ένα θερμοκήπιο, είναι ένα απλό βότανο που καλλιεργείται. Μπορείτε να το φυτέψετε από μοσχεύματα γιατί είναι ξυλώδες φυτό.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar