8 tips för säker webbläsning och åtkomst till Internet

8 tips för säker webbläsning och åtkomst till Internet

14 September 2020 0 Von admin

8 tips för säker webbläsning och åtkomst till Internet

Hackare gör ett försök att bryta sig in i ett system var 39: e sekund. Det sista du vill ha är att de gör ditt system till det de bryter in i.

Säker webbsurfning är viktigt om du vill undvika att stjäla dina personuppgifter och pengar. När en hackare har tillgång till din enhet kan de orsaka förödelse i ditt liv.

Men vad kan du göra för att du inte ska bli offer för en attack? Vår praktiska guide till internetsäkerhet hjälper dig.

Här är åtta tips för att surfa säkert på internet.

1. Håll ditt operativsystem, webbläsare och plugins uppdaterade

Hackare är alltid på jakt efter nya sätt att komma in i människors datorsystem. Närhelst en sårbarhet upptäcks i en webbläsare, plugin eller operativsystem kommer en uppdatering att släppas för att förhindra att hackare kommer in.

Det är viktigt att du håller dig uppdaterad med dessa ändringar och laddar ner alla nya uppdateringar.

2. Blockera popup-fönster

Medan de flesta popup-fönster bara är irriterande annonser som försöker få dig att köpa något, kan vissa vara mer skadliga.

För att undvika skadliga försök att få dig att klicka på länkar av misstag, installera en popup-blockerare.

3. Använd antivirusprogram

Det borde vara självklart att du bör ha antivirusprogram installerat på ditt system för att stoppa virus och skadlig programvara.

Det finns många olika gratisalternativ tillgängliga. Här är några förslag.

4. Använd en brandvägg

Hackare försöker komma in i ditt system. Ett av de bästa sätten att stoppa dem är att ha en brandvägg installerad. Om din dator redan har en brandvägg installerad, se till att den är påslagen och uppdaterad.

5. Använd starka lösenord

När du öppnar en webbplats med ett lösenord bör du se till att den är unik. Att använda starka lösenord innebär att de inte lätt kan gissas. Använd en blandning av bokstäver och siffror och byt lösenord ofta.

6. Använd bokmärken

För att undvika att göra ett misstag när du skriver namnet på en webbplats som du ofta besöker, bör du alltid lägga till bokmärken för dina sidor. En bokmärkt länk tar dig alltid till rätt sida varje gång.

Överväg att använda en webbläsare som låter dig komma åt bokmärken på alla enheter.

7. Överväg varifrån du kommer åt webben

Om du använder din enhet för att komma åt internet i allmänna utrymmen som kaféer och flygplatser, överväga säkerheten för det nätverk som du är ansluten till.

Förutom att vara försiktig med offentliga nätverk, överväg att använda en säker laddning datablocker för att skydda din enhet när den är ansluten till ett offentligt USB-uttag.

8. Undvik att klicka på länkar i e-post

Virus och skadlig kod kan enkelt spridas via e-post. Allt som krävs är att du klickar på en oseriös länk i ett e-postmeddelande och din enhet kan bli infekterad. Även om du vet vem ett e-postmeddelande kommer från, bör du alltid betrakta länkar som misstänkta.

Säker webbläsning

Nu när du känner till några av de bästa tipsen för säker surfning kan du skydda dig mot attacker. Kom ihåg att alltid hålla din webbläsare, antivirusprogram och ditt operativsystem uppdaterade och undvik att klicka på länkar i e-postmeddelanden.

För fler fantastiska artiklar, kolla in resten av vår webbplats.