Hur fungerar en 3D-skrivare?  En guide om vad du borde veta

Hur fungerar en 3D-skrivare? En guide om vad du borde veta

3 Februar 2020 0 Von admin

Hur fungerar en 3D-skrivare? En guide om vad du borde veta

Marknaden för 3D-skannrar förväntas nå 5,90 miljarder dollar fram till 2023. Flera faktorer är ansvariga för denna snabba tillväxt, inklusive snabba tekniska applikationer, ökad tillämpning av 3D-skanning i nya marknadssegment och så vidare.

I den här omfattande guiden berättar vi allt du behöver veta om 3D-skanning, inklusive hur en 3D-skrivare fungerar och dess applikationer. Fortsätt läsa för att lära dig mer.

Hur fungerar en 3D-skrivare?

3D-skanning är en form av teknik som samlar in data från objekt i den verkliga världen med hjälp av en 3D-skanner. De insamlade uppgifterna handlar vanligtvis om formen eller utseendet på det verkliga objektet. De resulterande 3d-skanningarna kan sedan redigeras, sparas eller skrivas ut.

3D-skanningstekniker

3D-skanningsteknik bygger på olika fysiska principer. Nedan följer några av de bästa skanningsteknikerna idag.

1. Lasertriangulering

Denna teknik projicerar en laserstråle på ett föremåls yta och mäter sedan laserstrålens deformation för att konstruera en 3D-modell.

2. Strukturerad ljus 3D-skanningsteknik

Denna teknik mäter deformationen av ljusmönstret på ytan av ett objekt för att skanna formen på den ytan i 3D.

3. Fotogrammetri

Denna teknik rekonstruerar motivet i 3D från bilder i 2D. Tekniken innefattar datorsyn såväl som algoritmer för beräkningsgeometri.

4. Kontaktbaserad 3D-skanning

Denna teknik är beroende av provtagning av flera punkter på ytan av ett objekt, bestämd av sondens deformation.

5. Laserpulsskanning

Denna teknik kallas också flygtid. Som namnet antyder är denna teknik baserad på laserstrålens flygtid. Vanligtvis projiceras laserstrålen på ett föremåls yta innan den samlas på en sensor.

Den geometriska informationen på ytan erhålls från laserstrålens gång från emission till mottagning.

Tillämpningar av 3D-skanning

Som vi nämnde tidigare har 3D-skanning applikationer i nästan alla tänkbara sektorer. Nedan följer fem områden där denna mångsidiga och mångsidiga teknik används.

1. Industriell design

Få sektorer har gynnats mer av 3D-skanningsteknik än industriell design. Tack vare 3D-skanning är det mycket lättare att designa nya objekt och prototyper.

Många gånger måste designers skapa produkter som arbetar kring objekt och miljöer som redan finns. En 3D-laserskanner kan hjälpa konstruktören att exakt fånga mätningar av befintliga objekt för att skapa prototyper som passar deras applikationer perfekt.

3D-skanning förenklar också processen för omvänd teknik. Designers kan snabbt skapa digitala modeller av objekt med otrolig noggrannhet och massproducera dem.

2. Utbildning

3D-skanning används ofta för utbildningsändamål. Många museer idag skannar och arkiverar artefakter innan de släpper designen online för dem som är intresserade av att få tillgång till. Lärare och elever kan ladda ner och skriva ut dessa mönster och använda dem i klassen för att lära sig.

3. Underhållning

Underhållningsindustrin är starkt beroende av 3D-skanning för att fånga och återskapa verkliga objekt i det digitala rummet. Otaliga filmer och videospel skapas på detta sätt.

Alla datoranimerade modeller börjar till exempel med handskulpterade modeller. Dessa modeller skannas sedan 3D innan de manipuleras i den digitala miljön.

4. Tillverkning

Tillverkningsföretag runt om i världen litar ofta på 3D-skanningsteknik för att övervaka och upprätthålla kvaliteten på utrustning och produkter. Inledande handavstämda produkter 3D-skannas för att skapa modeller som används som grund för massproduktion. 3D-skanning hjälper också företag att övervaka utrustningsförslitning med otrolig precision, vilket minskar risken för fel.

5. Fastigheter

Fastighetsmäklare vänder sig alltmer till 3D-skanningstekniker för att ge virtuella rundturer i fastigheter till intresserade köpare. Denna typ av marknadsföring är mycket uppslukande och överträffar vad bilder och videor kan erbjuda.

Vad har framtiden för 3D-skanning?

3D-skanningsteknik har utan tvekan kommit långt. Den arkiverade utvecklas dock alltid. Nedan följer bara några av de utvecklingar du kan förvänta dig att se under de kommande åren.

Mobil fotogrammetri

En spännande gräns inom 3D-skanning är möjligheten att göra 3D-skanningar med din smartphone. Som du kan föreställa dig att utrusta din smartphone med externa sensorer är både dyrt och opraktiskt, fotogrammetri är det bästa alternativet.

För närvarande är de bästa smarttelefontillverkarna arbetande telefoner som kan göra fotogrammetri. Vissa modeller med dessa funktioner finns redan på marknaden.

Integration med artificiell intelligens

3D-skanning kan vara en mycket sofistikerad process, men den är fortfarande starkt beroende av mänsklig intervention. Människor bestämmer fortfarande om kvaliteten på en produkt som tillverkas med hjälp av 3D-teknik är tillräckligt bra eller inte. Genom att integrera artificiell intelligens i skanningsprocessen kan mänskligt ingripande tas ur ekvationen.

Prisvärd 3D-skannrar av högsta kvalitet

3D-skannrar blir inte billiga. Högkvalitativa skrivbordsskannrar kostar tusentals dollar. De som kostar under tusen dollar saknar i allmänhet brister när det gäller prestanda.

Som den vanliga framgången med skannrar för 3d-skrivare fortsätter, men du kan förvänta dig att fler tillverkare kommer in i branschen. Det är bara en tidsfråga innan priserna på utrustningen blir billigare.

Framtiden för 3D-skanning förblir ljus

3D-skanning kan ha funnits i årtionden, men det har inte minskat dess relevans. När stora industrier fortsätter att ta hänsyn till den otroliga potentialen med denna teknik kommer mer framsteg inom området att realiseras. Snart kommer denna teknik till och med att finnas tillgänglig i händerna på alla smarttelefonanvändare.

Det är ingen tvekan om att framtiden för 3D-skanning nu mer än någonsin ser bländande ut. Du måste därför kunna svara ”hur fungerar en 3D-skrivare?”

Vill du läsa mer bra innehåll så här? Fortsätt besöka vår blogg.