Konfigurationsguide för bärbar dator: Vilka specifikationer behöver jag?

Konfigurationsguide för bärbar dator: Vilka specifikationer behöver jag?

4 November 2020 0 Von admin

Konfigurationshandbok för bärbar dator: Vilka specifikationer behöver jag?

Visste du att Fugaku-dator i Japan är för närvarande den snabbaste superdatorn i världen? Den har mer än 7 miljoner kärnor och den kommer att fungera fullt i april 2021. Dess konfiguration kan hantera superkomplexa problem inklusive medicinsk forskning, väderprognoser och mer.

Även om ingen maskin matchar specifikationerna för Fugaku superdator är det bra att veta mer om en dators konfiguration. Till exempel dikterar din laptopkonfiguration din spelupplevelse och arbetsproduktivitet.

Om du planerar att köpa en ny bärbar dator, se till att du vet mer om dess specifikationer. Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta om bärbara datorspecifikationer och hur du konfigurerar din bärbara dator.

Se till att du har minst 8 GB RAM-minne

Slumpmässigt åtkomstminne är viktigare än du kanske tror. Det är här applikationer och program körs. Ju mer RAM du har, desto bättre. I våra dagar rekommenderas att du har minst 8 GB RAM-minne installerat på din bärbara dator.

Något mindre än det kommer att göra multitasking svårt, även om du är en avslappnad bärbar datoranvändare. 8 GB RAM är vanligtvis tillräckligt för att hålla några webbläsarflikar öppna, lyssna på musik, kanske köra ett spel i bakgrunden etc.

Om din budget är högre bör du välja 12 GB eller 16 GB RAM-minne. Detta är perfekt om du spenderar mycket tid framför din dator och kör komplexa appar / spel. Ta reda på om din bärbara RAM-minne också kan utökas. Det är trevligt att ha en ledig plats där du kan lägga till ytterligare 8 GB RAM i framtiden om det behövs.

Om du tittar på många filmer, gå till en större skärm

Du kan göra så mycket på en bärbar dator dessa dagar som att spela spel, arbeta, rendera videofiler, tittar på filmerosv. Om Netflix är din bästa vän och du gillar att spendera mycket tid på att titta på filmer, se till att du får en bärbar dator med en skärmstorlek på minst 15,6 tum.

Detta är standardstorleken för de flesta bärbara datorer som är designade för filmer och spel. Om du vill ha ännu mer visuell fastighet, gå till en bärbar dator med en 17,3-tums skärm. Detta är förmodligen den största skärmstorleken du kan välja på en bärbar dator och det ger dig en uppslukande tittarupplevelse.

Å andra sidan, om du reser mycket och tar med dig den bärbara datorn, rekommenderas det att du går till en mindre skärm. Allt under 14 tum rekommenderas för dem som vill ha en bärbar bärbar dator. Inte bara att din bärbara dator blir lättare, men den kommer också att passa nästan alla väskor och fodral med lätthet.

Kolla in dessa Cyber ​​måndag erbjudanden för bärbara datorer att hitta en maskin med en tillräckligt stor skärm för att tillgodose dina behov.

Välj en Full HD-upplösning

Skärmstorlek och skärmupplösning är två olika saker. Den första avser den fysiska storleken på skärmen. Den andra avser antalet pixlar som din skärm har. Ju fler pixlar, desto tydligare blir bilden.

Det finns flera standardupplösningar du kan gå för när det gäller en bärbar datorskärm. De mest populära är HD (1280 x 720 pixlar), full HD (1920 x 1080 pixlar) och 4K (3840 x 2160 pixlar). Helst bör du välja en full HD-upplösning om din budget tillåter det.

En full HD-skärm kan visa skarpare, tydligare bilder och mer attraktiva färger. Din tittarupplevelse kommer att tas till nästa nivå och du kommer att se en stor skillnad när du spelar spel också.

Om din budget tillåter dig är det också en bra idé att gå till en 4K-skärm, men kom ihåg att detta snabbt tappar batteriets livslängd. Om du är en avslappnad användare och inte bryr dig om skärmupplösning, kan du göra det bra med en HD-skärm också. Bara att du inte får så tydliga och livliga bilder som möjligt.

Gå till en SSD om du vill ha en snabb starttid

SSD står för en solid state-enhet. Det ger ett bättre och mer tillförlitligt sätt att lagra data i jämförelse med den klassiska hårddisken. De flesta moderna bärbara datorer har en SSD-konfiguration och detta ger en mängd fördelar.

Först och främst är SSD galet snabbt. Du kommer att kunna njuta av snabbare dataöverföringshastigheter och ditt operativsystem laddas också snabbare. Spel går smidigare när de är installerade på SSD och det gör även andra program och applikationer. Nackdelen är att SSD kostar mer.

Om du inte planerar att installera stora spel på din bärbara dator kanske du vill gå till en konfiguration med 128 GB eller 256 GB SSD. Detta gör att du kan njuta av en mjukare och snabbare datorupplevelse utan att spendera för mycket pengar.

Å andra sidan, om du planerar att lagra stora filer på din bärbara dator, gå till en kombination av SSD + HDD. installera operativsystemet på SSD för att skörda snabbare laddningshastigheter. Lämna hårddisken för stora spel, filmer och musiksamlingar.

En i3 är bra för grundläggande behov, i5 och högre för avancerade användare

Låt oss prata om en av de viktigaste komponenterna på din bärbara dator – CPU eller centralenhet. Det här är hjärnan som får din dator att kryssa och sätter alla andra komponenter i arbete. Om du har en högpresterande CPU är chansen att din bärbara dator kommer att förbli användbar i många år framöver.

De flesta bärbara datorer levereras med Intel-processorer eftersom de är de mest avancerade. Du kan också gå till Ryzen-processorerna från AMD. om du använder din bärbara dator tillfälligt och inte behöver för mycket processorkraft bör en Intel i3-processor göra tricket för dig.

Denna konfiguration är vanligtvis tillräckligt kraftfull för att tillåta lätt multitasking, surfa på internet och spela upp videor i full HD-upplösning. Men om du vill spela de senaste spelen eller göra stora videofiler behöver du minst en i5-processor.

Tänk på att en i5- eller i7-processor är utformad för tunga användare. Om du planerar att producera musik med din bärbara dator, redigera stora foton eller spela de senaste spelen är det de processorer du bör leta efter. Var beredd att också ta ut mer pengar ur fickan.

Idealiskt, gå till en processor som har minst två kärnor. Några av dem har 4 eller till och med 8 kärnor och det här är bra när det gäller prestanda. Att ha fler kärnor innebär att din dator kan göra mer arbete och hantera multitasking med lätthet.

Grafikkortet bör återspegla dina dagliga datorvanor

Förutom processorn och RAM-minnet finns det också grafikkortet. Detta är en specialdesignad komponent som hanterar bilder, animationer, videor och allt som rör visuellt. De flesta bärbara datorer har ett integrerat grafikkort, men om du vill spela de senaste spelen behöver du ett dedikerat.

Försök till exempel att använda minst 2 GB video-RAM. Det betyder att din bärbara dator har ytterligare 2 GB RAM-minne bara för att hantera bilder och animationer. Avid-spelare brukar gå för cirka 4 GB video-RAM och detta låter dig spela de flesta spel med detaljerna inställda på “Ultra”.

Om du rutinmässigt redigerar foton eller återger videor i speciella program behöver du också ett bättre grafikkort. Därför bör du analysera dina datorvanor och se vad som är bäst för dig – ett standardintegrerat grafikkort för avslappnade användare eller ett högpresterande kort för spelare och videografer.

Gå efter ett bakgrundsbelyst tangentbord för varför inte?

En av de mest spännande funktionerna i en modern bärbar dator är att ha en bakgrundsbelyst tangentbord. Även om de flesta basmodeller inte har den här funktionen kan det vara väldigt praktiskt och det är värt att spendera mer pengar för att få det.

Bakgrundsbelysta tangentbord gör att du enkelt kan skriva i mörkret. Du behöver inte ytterligare ljuskällor, bara din skärm och ditt tangentbord. De flesta modeller har standardbelysning, men på vissa bärbara datorer kan du konfigurera ett RGB-tangentbord.

Det betyder att du kan tilldela vilken färg du vill och till och med ställa in specifika färger för olika grupper av nycklar. Din bärbara dator kommer att se mycket mer attraktiv ut och din spelupplevelse tas till nästa nivå.

Även om du kan göra det bra utan ett bakgrundsbelyst tangentbord, varför skulle du inte ha den här coola funktionen? Det ger din bärbara dator personlighet och det kan öka din produktivitet. Var beredd att spendera lite mer pengar för en bärbar dator med ett bakgrundsbelyst tangentbord, men chansen är att du inte kommer att ångra detta beslut.

Gå framåt och hitta den perfekta bärbara konfigurationen för dina behov!

Nu när du har slutfört en snabb kurs om laptopkonfiguration och grundläggande specifikationer är det dags att hitta din perfekta maskin. Gå online och se flera typer av bärbara datorer med olika konfigurationer. Detta hjälper dig att begränsa din lista och hitta en balans mellan pris, prestanda och bärbarhet.

Som ett tips, skriv ner dina prioriteringar. Använder du din bärbara dator främst för spel? Är du författare eller videograf? Föredrar du att titta på filmer och onlinevideor? Baserat på dina preferenser kommer du så småningom att komma med rätt beslut.

Och glöm inte att kolla in de andra artiklarna på vår webbplats för att lära dig mer om bärbara datorer, spel och teknik i allmänhet.