Vad är Modbus och hur kan du dra nytta av det

Vad är Modbus och hur kan du dra nytta av det

1 Februar 2017 0 Von admin

Vad är Modbus och hur kan du dra nytta av det

Om du letar efter ett lättanvänt, öppet seriellt kommunikationsprotokoll för att implementera med dina elektroniska industriella enheter, måste du ha snubblat på Modbus, minst en eller två gånger.

Nyfiken på vad det är och hur du och / eller ditt företag kan dra nytta av det? Många företag och utvecklare har älskat detta öppna seriella kommunikationsprotokoll och använder det i stor utsträckning för att programmera de elektroniska industriella enheterna de arbetar med.

Låt oss ta en titt på vad Modbus är och hur du kan dra nytta av det.

Vad är Modbus exakt?

Modbus utvecklades 1979 av Modicon, företaget bakom den första programmerbara logiska styrenheten. Tekniskt sett är det ett seriellt kommunikationsprotokoll.

Med andra ord är Modbus ett sätt för elektroniska industriella enheter att kommunicera med varandra. Det gör att information kan överföras över seriella linjer mellan elektroniska enheter. Enheter kan begära information och tillhandahålla den.

Enheter som begär information med Modbus kallas Modbus Masters, medan de som tillhandahåller information med Modbus kallas Modbus Slaves. Modbus Masters kan även skriva information till Modbus Slaves.

Det bör noteras att det bara kan finnas en Master per Modbus-nätverk, men det kan vara upp till 247 Slavar. Varje slav har sin egen unika adress.

Hur mycket kostar Modbus och hur används det?

När Modbus skapades släpptes den till allmänheten, vilket gör det till ett öppet protokoll. Detta innebär att företag och utvecklare får implementera det i sina nätverk och bygga in i sin utrustning utan att betala royalty.

Detta faktum har gjort Modbus till det vanligaste sättet att ansluta elektroniska industriella enheter. Oavsett vilken bransch din organisation befinner sig i kan Modbus användas för att automatisera nätverkskommunikation.

Det finns också olika versioner av Modbus som används för att tillgodose specifika behov som en organisation har. Till exempel används Modbus TCP för Ethernet och Modbus RTU och Modbus ASCII för seriella linjer.

Hur kan Modbus hjälpa mitt företag?

Modbus är utmärkt för alla företag inom tillverkningsindustrin – oavsett vad du tillverkar. Din organisation kan dra nytta av Modbus, eftersom den möjliggör snabb och effektiv kommunikation mellan enheter i ett nätverk.

Ett scenario där Modbus skulle kunna användas är att sända signaler från instrument och / eller styrenheter och skicka tillbaka dem till en huvudstyrenhet.

En praktisk tillämpning av detta skulle vara ett elektroniskt industriellt system som mäter lufttrycket och överför dem tillbaka till en dator för analys. Ett annat sätt att det kan användas är att ansluta ett övervakningssystem till fjärrterminalenheter i ett övervakningskontroll- och datainsamlingssystem.

Om ditt företag har ett verkligt behov av datainsamling och överföring till en huvuddator, eller om det aktivt använder ett övervakningsstyrnings- och datainsamlingssystem är Modbus definitivt ett seriellt överföringsprotokoll som är värt att utforska.

Dessa två scenarier är bara en bråkdel av de möjligheter som finns när Modbus används i ditt företags nätverk. Med Modbus är möjligheterna till innovation och förenkling oändliga.